Φάρμακα για θηλώματα: μια επισκόπηση των πιο αποτελεσματικών μέσων

Η μόλυνση από τον ιό των θηλωμάτων είναι μια από τις πιο κοινές ιογενείς ασθένειες του δέρματος και των βλεννογόνων. Σχεδόν κάθε άτομο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του έχει αντιμετωπίσει τη μία ή την άλλη εκδήλωση. Είναι γνωστοί περισσότεροι από 100 τύποι ιών ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), καθένας από τους οποίους προκαλεί νεοπλάσματα συγκεκριμένου τύπου και εντοπισμού: θηλώματα στο σώμα, βλεννογόνους, κυρτά και επίπεδα κονδυλώματα στα χέρια και τα πόδια, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και άλλες αναπτύξεις. Τα θηλώματα μπορεί να είναι απλά και πολλαπλά. Η επιλογή μιας αποτελεσματικής θεραπείας για τα θηλώματα δεν είναι εύκολη υπόθεση, επομένως είναι καλύτερο να την εμπιστευτείτε σε έναν δερματοφλεβολόγο.

Φάρμακα για θηλώματα

Τύποι φαρμάκων για τον HPV

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του HPV χωρίζονται στις ακόλουθες ομάδες:

 1. αντιιικά.
 2. ανοσοδιεγερτικά.
 3. Μέσα για την καταστροφή νεοπλασμάτων.

Πρώτα πρέπει να προσδιορίσετε τον τύπο του νεοπλάσματος: μερικές φορές είναι δύσκολο να διακρίνετε ένα θηλώμα από ένα εκ γενετής σημάδι ή κονδύλιο. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ανάλυση PCR, προσδιορίστε τη φύση του ιού, καθώς ορισμένα από αυτά συμβάλλουν στην ανάπτυξη κακοήθων νεοπλασμάτων. Τα φάρμακα για τα θηλώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό ή χωριστά.

αντιιικά

Η φαρμακευτική θεραπεία των όγκων του δέρματος που προκαλούνται από τον HPV σπάνια είναι πλήρης χωρίς φάρμακα αυτής της ομάδας. Έχουν βλαβερή επίδραση στον ιό, εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του και έχουν ανοσοτροποποιητική δράση.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που παράγονται σε διάφορες μορφές δοσολογίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλή: ενέσεις, δισκία, υπόθετα, αλοιφές και πηκτές. Κατά κανόνα, μια τοπική εφαρμογή μπορεί να είναι επαρκής για μεμονωμένους σχηματισμούς.

Οι αντιιικές αλοιφές και τζελ συνταγογραφούνται πριν και μετά τη διαδικασία θεραπείας με λέιζερ και ηλεκτροπηξίας, μετά την οποία παρέχουν υψηλή αποτελεσματικότητα θεραπείας και πρόληψη της υποτροπής.

Αλοιφή για θηλώματα

Ποιες είναι οι ενδείξεις για το διορισμό συστηματικών φαρμάκων κατά του ιού:

 • HPV λοίμωξη με υψηλό και δυνητικά υψηλό ογκολογικό κίνδυνο που επιβεβαιώνεται με PCR.
 • πολλαπλά θηλώματα στο σώμα (αυτό υποδηλώνει υψηλή δραστηριότητα του HPV).
 • πρωτοπαθείς και δευτερογενείς καταστάσεις ανοσοανεπάρκειας (όταν το σώμα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνο του το ιικό φορτίο).

Τα αντιιικά φάρμακα (ενέσεις και δισκία) αντενδείκνυνται:

 • κατα την εγκυμοσύνη;
 • κατά τη διάρκεια της γαλουχίας?
 • με ατομική δυσανεξία.

Τα περισσότερα φάρμακα διατίθενται με ιατρική συνταγή.

Ποια αντιικά φάρμακα θεωρούνται τα πιο αποτελεσματικά και μπορούν να απαλλαγούν από τα θηλώματα;

δισκία ινοσίνης

Το φάρμακο διατίθεται σε μορφή δισκίου. Αυτή είναι μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες για τα θηλώματα σήμερα. Η δραστική ουσία είναι η ινοσίνη (παράγωγο πουρίνης). Έχει πολύπλοκο αποτέλεσμα:

 • μπλοκάρει τα ένζυμα του ιού και προκαλεί τον θάνατό του.
 • ενεργοποιεί την παραγωγή ιντερφερόνης.
 • ενεργοποιεί τα λεμφοκύτταρα.
 • αναστέλλει το σχηματισμό φλεγμονωδών μεσολαβητών.

Συνταγογραφείται 2 δισκία την ημέρα για 2 εβδομάδες. Εάν είναι απαραίτητο, η πορεία της θεραπείας μπορεί να παραταθεί έως και ένα μήνα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά άνω των 3 ετών.

Κατά τη λήψη, μπορεί να εμφανιστεί ναυτία, πονοκέφαλος και έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας.

Λήψη χαπιών κατά των θηλωμάτων

Φάρμακα με βάση την οξική ακριδόνη μεγλουμίνη

Το φάρμακο διατίθεται σε δύο μορφές: ένεση και δισκία. Η δραστική ουσία είναι η οξική μεγλουμίνη ακριδόνη. Ο μηχανισμός δράσης είναι η επαγωγή ιντερφερόνης.

Υπάρχοντα:

 • αντιικό?
 • ανοσοτροποποιητικό?
 • αντιφλογιστικό.

Οι ενδομυϊκές ενέσεις του φαρμάκου γίνονται κάθε δεύτερη μέρα, έως και 10 ενέσεις ανά πορεία.

Μέσα που βασίζονται σε γλυκοσίδη που απομονώνεται από μίσχους νυχτολούλουδου

Μορφή απελευθέρωσης: διάλυμα για ενδοφλέβιες ενέσεις, αλοιφή, ένθετο gel-spray για τη θεραπεία της στοματικής κοιλότητας, gel-spray intimate για τη θεραπεία θηλωμάτων στα γεννητικά όργανα. Το δραστικό συστατικό είναι ένας γλυκοζίτης που απομονώνεται από μίσχους νυχτολούλουδου.

Αυτό είναι ένα σύγχρονο φάρμακο κατά του ιού με ευρύ φάσμα δράσης:

 • αντιφλογιστικό,
 • ανοσοτροποποιητικό,
 • προάγει την αναγέννηση των ιστών.

Οι ενδοφλέβιες ενέσεις συνταγογραφούνται σύμφωνα με το σχήμα: οι πρώτες 3 φορές σε 2 ημέρες, οι επόμενες 5 φορές σε 3 ημέρες. Τα τοπικά σκευάσματα και οι ενέσεις είναι γενικά καλά ανεκτά. Επιτρέπεται η χρήση αλοιφής και γέλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας.

ανοσοδιεγερτικά

Τα πολλαπλά θηλώματα συχνά υποδηλώνουν δυσλειτουργία στο σώμα. Τα φάρμακα αυτής της ομάδας έχουν διεγερτική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Πριν από τη χρήση απαιτείται διαβούλευση με ανοσολόγο και συμπληρωματική εξέταση (ανοσογράφημα).

Τα ανοσοδιεγερτικά από μόνα τους δεν μπορούν να εξαλείψουν τις εξωτερικές εκδηλώσεις του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων. Ωστόσο, με επιβεβαιωμένη ανοσοανεπάρκεια, πρέπει να περιλαμβάνονται στο σύμπλεγμα θεραπείας HPV. Είναι συμβατά με αντιιικά φάρμακα, αντιβιοτικά και αντιμυκητιακά φάρμακα.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ανοσοδιεγερτικά:

 • κατα την εγκυμοσύνη;
 • γαλουχιά;
 • ατομική δυσανεξία.

Πωλούνται στα φαρμακεία με ιατρική συνταγή. Ποιο από τα φάρμακα αυτής της ομάδας είναι το πιο αποτελεσματικό;

Συνθέσεις για την καταστροφή των θηλωμάτων

Τα φάρμακα αυτής της ομάδας έχουν άμεση φαρμακευτική επίδραση στο θήλωμα. Περιέχουν επιθετικά συστατικά που καταστρέφουν τα επιθηλιακά κύτταρα. Ποια από αυτά είναι τα πιο δημοφιλή μεταξύ των γιατρών και των ασθενών και είναι σε θέση να απαλλαγούν από δερματικά νεοπλάσματα που σχετίζονται με τον HPV;

Φάρμακο κατάψυξης

Το θηλώμα επηρεάζεται από θερμοκρασία -57 ° C, γεγονός που οδηγεί σε παραβίαση της παροχής αίματος και νέκρωση. Το φάρμακο πωλείται σε φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή.

Το προϊόν δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ευαίσθητες περιοχές του δέρματος (πρόσωπο, μασχάλες, ευαίσθητες περιοχές) και στους βλεννογόνους.

Το κιτ περιλαμβάνει ένα μπουκάλι με μείγμα προπανίου και διμεθυλαιθέρα, πλαστική βάση και απλικατέρ αφρού. Πολλαπλοί σχηματισμοί μπορούν να επεξεργαστούν σε μία συνεδρία. Ο χρόνος έκθεσης εξαρτάται από το μέγεθος του θηλώματος, αλλά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 40 δευτερόλεπτα. Η πτώση του θηλώματος εμφανίζεται σε 10-14 ημέρες. Απαιτούνται από 1 έως 4 διαδικασίες για την αφαίρεση του σχηματισμού.

Σταγόνες με βάση τη μεθακρυζόλη

Σταγόνες για εξωτερική χρήση με εφαρμογή εφαρμογής. Αυτό είναι ένα σχετικά νέο αποτελεσματικό φάρμακο για τα θηλώματα. Το κύριο συστατικό είναι η μετακρεσόλη. Έχει καυτηριαστική δράση, οδηγεί στο θάνατο του ιού και στην καταστροφή του νεοπλάσματος.

Το φάρμακο εφαρμόζεται στα στοιχεία πολύ προσεκτικά και με τρόπο σημείο προς σημείο. Εάν μια σταγόνα διαλύματος πέσει σε υγιή περιβάλλοντα ιστό, πρέπει να αφαιρεθεί αμέσως με στεγνό βαμβάκι. Τα μικρά θηλώματα στο σώμα αντιμετωπίζονται μία φορά, τα μεγαλύτερα 3-4 φορές με ένα διάστημα λίγων λεπτών μετά την ξήρανση του προηγούμενου στρώματος.

Είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν τα θηλώματα στις πτυχές του δέρματος και στα μεσοδακτύλια διαστήματα με το φάρμακο.

Είναι καλύτερα να αναθέσετε την αφαίρεση νεοπλασμάτων στην ανογεννητική ζώνη σε έναν γιατρό.

Παρασκεύασμα με βάση ένα μείγμα οξέων

Η μορφή απελευθέρωσης είναι ένα μπουκάλι με διάλυμα, ένα πλαστικό απλικατέρ για τοπική χρήση και ένα γυάλινο τριχοειδές για τη θεραπεία μεγάλων επιφανειών.

Το φάρμακο περιέχει ένα μείγμα οξέων: τριχλωροξικό, οξαλικό, νιτρικό και γαλακτικό οξύ. Οι σταγόνες του διαλύματος προκαλούν εγκαύματα ιστών, τα οποία οδηγούν σε μουμιοποίηση του θηλώματος.

Το φάρμακο εφαρμόζεται απαλά στην πληγείσα περιοχή μέχρι να αλλάξει το χρώμα. Μετά τη δράση αυτού του φαρμάκου στο θηλώμα, σχηματίζεται κρούστα στην επιφάνειά του, η οποία εξαφανίζεται από μόνη της μετά από 10-12 ημέρες. Εάν το αποτέλεσμα είναι ανεπαρκές, η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί.

αποτελέσματα θεραπείας

Μετά τη λήψη φαρμάκων, το DNA του ιού παραμένει στο ανθρώπινο σώμα. Ο σκοπός της χρήσης φαρμάκων κατά των θηλωμάτων είναι η εξάλειψη των εξωτερικών εκδηλώσεων, η ενίσχυση της ανοσίας και η επίτευξη της μετάβασης της λοίμωξης από HPV σε λανθάνουσα μορφή. Στην περίπτωση μεμονωμένων σχηματισμών στο σώμα, είναι δυνατή μόνο μια τοπική πρόσκρουση. Σε άλλες περιπτώσεις, η αποτελεσματικότητά του είναι 25-50%.

Ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα;

 • πλήρης διάγνωση?
 • συνδυασμένη θεραπευτική προσέγγιση·
 • Επιλογή του βέλτιστου θεραπευτικού σχήματος.

Επομένως, το κλειδί για την επιτυχή θεραπεία του ιού των θηλωμάτων είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Υπάρχουν πολλά φάρμακα για τα θηλώματα και ένας ειδικός θα πρέπει να καθορίσει ποιο είναι καλύτερο για ένα άτομο σε κάθε περίπτωση.